Lataa ilmaisohjelmia
Alla muutamia linkkejä ilmaisiin apseihin:
Videoeditointi:
- PowerDirector (Android)
- CuteCut (iOS)
- Adobe Priemiere Clip (iOS ja Android, vaatii kirjautumisen)
- Maksullinen (<1,50€): MovieMaker (WindowsPhone)
Kuvaaminen ja kuvaeditointi:
- VSCO (Android, iOS)
- Snapseed (Android, iOS)
- Photo Grid (Android)
- Adobe Photoshop express (WindowsPhone)
Blogialustat
Videoita, kuvia ja ääntä saksimaan – ilmaisohjelmilla parempaa sisältöä nettiin
Artikkeli on julkaistu Jiipeenetti Express -lehdessä
Youtubeen voi ladata videokuvaa suoraan puhelimesta. Paljon hienompaa jälkeä saa pikkuvaivalla leikkaamalla videosta ylimääräiset pois ja lisäämällä vaikkapa hauskoja äänitehosteita videon taustalle. Myös erilaiset otsikot antavat lisämakua hienoon videoosi.
Kameroiden, videokameroiden ja äänityslaitteiden lisäksi juttujen tuottaminen nettiin edellyttää, että tietokoneelta löytyy sopiva valikoima editointiohjelmia. Niiden käyttäminen on oikeastaan aika helppoa. Tässä esittelyssä on kokoelma työkaluja, joilla omien valokuvien, videoiden ja äänitteiden viimeistely nettiä varten onnistuu verraten yksinkertaisesti ja ennen kaikkea ilmaiseksi.
Editointi on hauskaa, mutta siihen voi upota tunneiksi. Elokuva tai äänikertomus ikäänkuin luodaan uudelleen editoidessa eli leikatessa. Elokuvat kuvataan usein aivan eri järjestyksessä kuin kohtaukset ovat lopullisessa elokuvassa. Editoinnissa ne liitetään oikeaan järjestykseen. Lisäksi kertomukseen voi listä selventävää kerrontaa, tekstejä jne.
Yksinkertaisimmillaan voit käyttää nk. klassista eli kolmen kohtauksen jakoa tuotoksissasi. Siis yksinkertaisimmillaan kolme kohtausta videossa tai äänikertomuksessa: Aloitus, jossa esitellään henkilöt ja tarina, toisessa osassa tarina tiivistyy, kärjistyy, kolmannessa tapahtuu ratkaisu ja loppuhuipennus. Tällä saat videoosi tai kertomukseesi jäntevyyttä. Muista, että hyvä tarina on kaikkein tärkeintä.
Lisäohjeita ja ruudunkaappauksia osoitteessa jiipeenetti.fi.
Videoeditointi
Kun kuvamateriaali on kuvattu videota varten, eteen tulee tarve videon käsittelyyn ennen sen julkaisemista. Videosta voidaan esimerkiksi leikata ei-halutut pätkät pois. Video voidaan myös yhdistää jo aiemmin kuvattujen videoklippien kanssa. Videoon voidaan myös liittää ääniä kuten oven narahdus, jne. Tällöin tarvitaan erillinen sovellus videon editointia varten. Tähän valikoiduilla ilmaisilla työkaluilla pystytään tekemään julkaisun edellyttämä videon peruskäsittely.
YouTube
YouTuben oma selainkäyttöinen videoeditori tarjoaa perusvälineet videoiden käsittelyyn. Videoita voidaan leikata alusta tai lopusta ja yksittäiset videoklipit voidaan yhdistää toisiinsa siirtymäefektejä käyttäen. Videoihin on myös mahdollista lisätä tekstejä sekä taustamusiikki YouTuben omasta valikoimasta. Videonhallintaohjelmasta löytyy tämän lisäksi työkalu videokuvan vakauttamiseen siinä tapauksessa, että kamera on heilunut videota kuvattaessa. Videoeditorin käyttäminen edellyttää, että muokattavat videot on ensin ladattu omaan YouTube-profiiliin.
Youtubessa on myös mittava musiikkikirjasto, jota oi käyttää oman videon taustalla. Näin saat helposti elävyyttä videoosi. Youtubessa on myös mahdollista lisätä oma selostus videoon.
Avidemux
Avidemux on tietokoneelle asennettava videoeditori, jolla pystytään tekemään tarkkaa kehyskohtaista editointia. Tällöin lopputuloksesta saadaan viimeistellympi kuin YouTuben rajatuilla toiminnoilla. Lisäksi ohjelmalla voidaan YouTube-editorin tavoin yhdistää videoita toisiinsa. Myös ulkopuolisen äänitiedoston liittäminen videoon onnistuu. Videoiden ulkoasua voidaan muokata lisäämällä niihin erilaisia filttereitä eli suodattimia. Näin video saa esim. erilaisia värisävyjä. Tehosteiden lisäämisessä kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Liika on liikaa tässäkin. Käytä tehosteita siis harkiten.
Windows Movie Maker
Windowsin omalla elokuvatyökalulla on mahdollista yhdistää videoklippejä kuviin, tekstiin ja omavalintaiseen taustamusiikkiin. Käytettävissä on myös erilaisia siirtymiä ja efektejä ulkoasun muokkaamiseen.
Siirtymällä tarkoitetaan kohtauksesta toiseen siirtymistä. Yksinkertaisimmillaan se on vain hyppäys videoklipistä toiseen. sirtymätehosteilla saadaan aikaan esim. klippien ristikkäin vaihtuminen. Samalla kun edellinen pikkuhiljaa häipyy näkyvistä tulee toinen esiin. Se antaan siirrolle rauhallisen vaikutuksen ja sopii siis sellaisiin tapahtumiin, joissa ei ole paljon äksöniä. Nopeaan toimintaan sopii ladonovitehostetta tms.
Kuvankäsittely
Tavallisin tarve on kuvan rajaaminen. Rajauksen voi pyrkiä tekemään jo kuvatessa, mutta usein kuvaan valikoituu taustalle myös jotain sellaista, joka halutaan käsitellä julkaistavasta kuvasta pois. Mikäli valaistus on ollut kuvaushetkellä huonohko, voidaan kuvaa parantaa sen kirkkautta muuttamalla. Myös salaman käytöstä aiheutunut punasilmäisyys pystytään korjaamaan kuvankäsittelyllä. Nettijulkaisua varten kuvat on myös syytä pienentää nopeammin latautuviksi.
Kuvakoko on vähän monimutkainen juttu. Kuvaa tulostaessa tarvitaan huomattavasti suurempaa tarkkuutta kuin verkkokäyttöön ja tietokoneen näyttöön tarkoitetussa kuvassa. Siksi joskus internetistä tulostettu kuva näyttää kuin siinä olisi paljon erilaisia palikoita. Pikselit eli pisteet tulevat esiin. Verkkokäyttöön riittää 72 dpi tarkkuus, joka tarkoittaa tuon määrän pisteitä tuumalla (kuva muodostuu digitaalisena pisteistä) kun taas vastaava määrä painoa varten on 280 dpi. Eikä tässä vielä kaikki.
Jos kuvan koko on kamerasta ladattuna esim. 72 dpi:n tarkkuudella 5184 × 3456 pistettä ja 182 x 121 cm (joka on tyypillinen koko nk. 10 Mpix kamerasta), painoon kelpaavana 182 x 121 cm kokoisena sen pitää olla 20160x 13440 pistettä. Samalla kuvatiedoston koko kasvaa paljon eli se vie paljon enemän tilaa kovalevyltä. Aika monimutkaista, eikö totta. Tulostettaessa on siis oltava paljon enemmän pisteitä kuin näytössä katsellessa.
Hyvä kuvakoko verkkoon on esim. 1024×800 pikseliä sillä 72 dpi:n tarkkuudella. Kuvankäsittelyohjelmissa on tätä varten omat säädöt. Ne kannattaa tehdä, koska pienempänä kuva latautuu sivulla nopeammin. Jos haluaa laittaa sivulle myös tulostettavan version, se kannattaa laittaa ladattavana tiedostona.
Pixlr
Yksi Pixlrin eduista on se, että ohjelma toimii suoraan selaimessa eikä siis edellytä minkäänlaista erillistä asennusta. Pixlriä voi käyttää, onpa selaimena sitten Firefox, Chrome, Explorer tai jokin muu. Express-muodossa perustoimenpiteiden kuten rajauksen ja värien säädön ohella on mahdollista käyttää valmiiksi tarjolla olevia elementtejä näyttävien luomusten toteuttamiseen. Advanced-muoto muistuttaa pitkälti Photoshop-ohjelman näkymää, jossa voidaan tehdä mittavampaa kuvankäsittelyä. Käytössä ovat Photoshopista tutut tasot, joilla päällekkäisten ja erillisten elementtien käsittely sujuu kätevästi. Tämän lisäksi valittavana on Pixlr-o-matic-moodi, joka tarjoaa rajatun valikoiman efektejä kuvien muokkaamiseen.
GIMP
GIMP on toimiva vaihtoehto kuvankäsittelyyn, mikäli halutaan käyttää koneelle asennettavaa ohjelmaa selainpohjaisen sovelluksen sijaan esimerkiksi nettiyhteyden puuttumisen vuoksi. Toiminnoiltaan GIMP vastaa suurilta osin muita kattavaan muokkaukseen sopivia sovelluksia kuten suosittu, mutta maksullinen ja kallis Photoshop.
Äänenkäsittely
Esimerkiksi haastatteluja tehdessä kysymyksen ja vastauksen väliin voi jäädä liian pitkä tauko tai taustalta on tullut nauhoitukseen häiritsevää hälyä. Äänenkäsittelyohjelmilla voidaan poistaa tarkasti äänestä esimerkiksi yksittäinen yskäys tms. Ohjelmat näyttävät äänen käyränä, jolloin äänet näkyvät erilaisina piikkeinä kuvassa.
Audacity
Audacity on kattava ohjelma nauhoitettujen äänitiedostojen käsittelyyn. Sitä käytetään ihan paikallisradioissakin. Peruseditoinnin lisäksi ohjelmalla voidaan miksata päällekkäisiä raitoja sekä muokata alkuperäistä äänitettä efektejä käyttäen. Voit saada aikaa esim pikkuorava-äänen omasta puheestasi tai hidastaa sen möreäksi mölinäksi.
Työkaluvalikoimaan kuuluvat muun muassa häivytykset, kohinan poisto ja äänenvoimakkuuden muutos. Äänitiedostojen muokkauksen lisäksi Audacitya voidaan käyttää myös äänittämiseen tietokoneeseen kytketyn mikrofonin kautta.