Mediaisostoimintaa kannattaa suunnitella yhdessä nuorten kanssa. Mediaisosen tehtäviin voi kuulua esimerkiksi valokuvien ottamista, bloggaamista, vloggaamista, striimausta, lehtijutun kirjoittamista, videokuvausta ja editointia tai sosiaalisen median tilien päivittämistä. Yhdessä mediaisosten kanssa on hyvä pohtia toiminnan tavoitetta, sopia mediaisosen tehtävistä ja koulutuksesta. Jokainen seurakunta voi tehdä mediaisostoiminnasta omannäköisen.
Työntekijänä huolehdi, että kuvauslupa- ja tekijänoikeusluvat ovat kunnossa. Mediaisoselle kannattaa selkeästi kertoa keiden kuvia ei saa julkaista tai keiden teoksia (esim. tuunattuja Raamatun kansia, näytelmiä) ei saa julkaista.
Pääasiassa seurakunnan työntekijän kannattaa luoda sosiaalisen median tilit omistajuussyistä tai ainakin yhdessä nuoren kanssa. Nuoret tietävät parhaiten mitä palveluja kannattaa käyttää ja millainen käyttäjänimi on hyvä käytössä. Yhdessä keskustellen miten sometunnuksia käytetään, mitä tileillä julkaistaan ja kenelle. Nuoren tekemänä postaukset ovat usein toisia nuoria kiinnostavia ja nuorten näköisiä.
Sopikaa myös työvälineistä, käyttääkö nuori omaa älylaitettaan vai antaako seurakunnan työmuoto lainaan kameran/tabletin/tietokoneen.
Leirioloissa on hyvä varata mediaisoselle selkeä aika, etenkin jos tehtäviin kuuluu bloggaaminen, vloggaaminen tai kuvaaminen. Kirjoittaminen, videon editointi ja kuvien valitseminen tarvitsee aikaa. Leirillä omat huoneet ja uinti/saunatilanteet voisi rauhoittaa kameran linssin ulkopuolelle.
Käytännössä on havaittu hyväksi, että leirillä kannattaa olla yksi tai kaksi mediaisosta, näin kirjoitustentyyli ja orientaatio tehtävään pysyvät yllä. Valittua mediaisosta lähtökohtaisesti yleensä innostaa oma tehtävä.
Mieti, missä kaikkialla mahdollista blogia/vlogia markkinoidaan esim. leirikirjeessä
Iloa mediaisostoiminnan mahdollisuuksiin!