Tekijänoikeudet ja julkaisuluvat

0 Comment

Kuvaaminen ja kuvien julkaisemiseen

Julkisella paikalla saa kuvata vapaasti, myös ihmisiä, mutta kuvia ei välttämättä saa jakaa eteenpäin. Kuvata ei saa koti- tai julkisrauhan piiriin kuuluvissa paikoissa ilman lupaa (vertautuu salakatseluun). Esimerkiksi kodin piha on yksityistila, jota et saa kuvata. Samoin leirillä huone on vastaava yksityistila. Tori on julkinen paikka, mutta kerho tai rippikoulu sen sijaan ei ole julkinen.

Toisesta ihmisestä otetun kuvan julkaisemiseen tarvitset luvan asianomaiselta tai alaikäisen kyseessä ollessa hänen huoltajiltaan. Seurakunnan toiminnassa tämä varmistetaan kirjallisella kuvausluvalla. Lapsi tai nuori voi olla kehitystasonsa perusteella oikeutettu itse antamaan luvan hänestä otettujen kuvien julkaisemiseen: mitä vanhempi nuori, sitä todennäköisemmin voi antaa itse suostumuksensa. Mikäli lapsesta tai nuoresta ei kuvien julkaisulupaa ole, tulee aina huolehtia siitä, että kyseinen lapsi tai nuori ei näy julkaistuissa kuvissa.

Jokaisella on tekijänoikeus myös itse tekemiinsä tuotoksiin (kuva, video, piirustus, taideteos, askartelu jne). Siksi myös tuotosten julkaisemiseen tarvitaan lupa tekijältä. Esimerkiksi kerhossa tai rippikoulussa tehty sormivärityö tai tuunattu raamatunkansi on tuotos, josta otetun kuvan julkaisemiseen tarvitset asianomaisen luvan. Sama koskee nuoren ottamaa valokuvaa tai videota. Alaikäisen kyseessä ollessa luvan näihinkin myöntää viimekädessä huoltaja. Siksi kuvaus- ja julkaisuluvassa on hyvä tuoda erikseen esille lapsesta tai nuoresta otettujen kuvien julkaisemisen lisäksi erikseen myös lupa lapsen tai nuoren tekemien tuotosten julkaisuun.

Lataa tästä esimerkki kuvaus- ja julkaisuluvasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *